Kernkwadranten

Jouw Kernkwaliteiten

De theorie en het model van kernkwaliteiten geven je veel inzicht in jezelf. Hij is ontwikkeld door Daniël Ofman. Die zegt dat ieder mens meerdere kernkwaliteiten heeft waar je gebruik van maakt in contact met anderen. Het is belangrijk om je kernkwaliteiten te kennen en te weten hoe je ze kunt inzetten. Om je kwaliteit te ontdekken maak je gebruik van het kernkwadrant.

Het kwadrant geeft je inzicht in je valkuil, je uitdaging, je allergie en je kernkwaliteit. Vaak is het lastig om zomaar te herkennen wat een kwaliteit van jezelf is. Dan kan het helpen om te beschrijven wat je valkuil is, of juist je allergie. Deze kunnen namelijk veel aanwijzingen geven voor je kwaliteit.

Kwaliteit ontdekken via je valkuil

Je valkuil is vaak een doorgeslagen kwaliteit. Iemand die drammerig is, kan als kwaliteit hebben dat hij/zij erg daadkrachtig is. De valkuil geeft dus een aanwijzing voor de kwaliteit. Om met je valkuil om te gaan, is het van belang dat je jouw uitdaging kent.

Balans tussen je uitdaging en je kwaliteit

Jouw uitdaging is een kwaliteit die je kunt trainen om zo te voorkomen dat je doorschiet in je kwaliteit en op die manier in je valkuil terecht komt. Het gaat hierbij om balans. Bijvoorbeeld bij daadkracht, kun je als uitdaging geduld hebben.

Je allergie en je valkuil

Je allergie is vaak een kwaliteit van een ander die veel te maken heeft met jouw uitdaging. Als jouw uitdaging geduld is, dan kan het zo zijn dat passiviteit jouw allergie is. Het vervelende is, dat jouw allergie jou in je valkuil drijft. Hoe passiever iemand is, hoe drammeriger jij wordt. Als dit je allergie en valkuil zijn.

Het kernkwadrant

Kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie zijn in één schema onder te brengen: Het kernkwadrant. Daardoor wordt in één oogopslag zichtbaar waar je kracht en je mogelijke zwakte liggen.

Een voorbeeld van een kernkwadrant is hieronder opgenomen. Met deze opdracht ga je het kwadrant stap voor stap invullen. Bekijk het kwadrant zorgvuldig en start dan met datgene dat voor jou het makkelijkst in te vullen is.

Vul het kwadrant vervolgens volledig in. Het moet voor jou logisch zijn. Dus wees niet bang voor 'foute verbanden'. Zolang jij het begrijpt is het goed.