Blogs Steven over een loopbaan in de horeca: van opleiding tot functie

Mijn naam is Steven, 28 jaar. In 2006 begon ik mijn loopbaan in de horeca.

Ik begon als bedieningsmedewerker in een restaurant. Omdat dit mij beviel, ben ik in 2008 gestart met de opleiding horecaondernemer/ manager met als onderdeel de opleidingen basiskok en gastheer. Na 8 jaar horecabanen en uiteenlopende stages heb ik op mijn 23e de keuze gemaakt om een 21+ toets te maken voor een rechtenstudie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Deze opleiding heb ik inmiddels bijna afgerond, met een paar maanden ben ik officieel meester in de rechten. Intussen ben ik ook artikelen gaan schrijven. Al met al een kleurrijke loopbaan, al zeg ik het zelf.

Een loopbaantraining van James maakte mij nieuwsgierig naar hoe loopbanen nu precies werken. De komende weken mag ik als gastschrijver op LoopbaanCentraal blogs schrijven over het onderwerp ‘loopbanen’. Ik zal in gesprek gaan met werkenden, werkgevers en loopbaanexperts. Ik begin dicht bij mezelf, in de horecabranche. Met een oud-docent heb ik een overzicht kunnen vormen van de huidige opleidingsmogelijkheden. In deze blog richt ik mij dan vooral op opleidingen. Dit wil niet zeggen dat een horecaloopbaan geen optie is zonder opleiding. Hier kom ik nog op terug.

De horecabranche is een branche waarin veel mensen werken. Op dit moment is het tevens een branche waar veel werk in te vinden is: de horecasector is de laatste tijd vaak in het nieuws geweest wegens de vele vacatures. Het gaat voornamelijk om vacatures voor de bediening.

Er zijn veel mogelijkheden om een horecaloopbaan te starten. Het leuke is dat de branche mogelijkheden biedt voor jong en oud. Sommige mensen kiezen er bijvoorbeeld op latere leeftijd nog voor om een loopbaan te starten als kok of sommelier.

Het volgen van een horeca opleiding

Veel mensen in de horeca hebben geen opleiding gevolgd. Dit is begrijpelijk: de werkzaamheden zijn grotendeels praktisch van aard. Oefening baart dus letterlijk kunst in de horeca. Toch is het de moeite waard wel te investeren in een diploma, zodat je steviger in je schoenen staat. Het mooie is dat er opleidingen te volgen zijn van MBO niveau 1 niveau tot aan het HBO, voor jong en oud. In dit artikel sta ik stil bij de MBO horeca opleidingen, zowel BBL als BOL opleidingen. BBL houdt in dat je een (bijna) fulltime stage hebt van 4 dagen per week en 1 dag school volgt. Hierbij ontvang je een salaris van je stagebedrijf en maak je geen aanspraak op studiefinanciering. Een BOL opleiding betreft een fulltime opleiding. Natuurlijk horen hier wel stages bij.

Niveau 1- en 2 MBO horeca opleidingen

Heb je geen diploma van de middelbare school? Dan worden MBO niveau 1 horeca opleidingen gezien als entree. Hierna kun je dus doorstromen naar niveau 2. Niveau 1 opleidingen richten zich op BBL en BOL varianten van een Assistent Horeca opleiding. Hierbij leer je horecamedewerkers te helpen bij hun taken. Denk aan hulp bij het eten bereiden en opruimen. Jij zorgt er eigenlijk voor dat alles er netjes uitziet. Over het algemeen duurt deze opleiding 1 jaar.

Ook op niveau 2 worden zowel BBL als BOL opleidingen aangeboden. Bij niveau 2 ga je al wat verder dan bij niveau 1: je kunt nu kiezen uit een 2 jarige tot ofwel basiskok, ofwel gastheer/gastvrouw. In twee jaar tijd word je klaargestoomd voor de praktijk. Natuurlijk is het vervolgens mogelijk om binnen een bedrijf door te groeien.

Niveau 3- en 4 MBO horeca opleidingen

Op niveau 3 is het mogelijk om, in de meeste gevallen in drie jaar tijd, opgeleid te worden tot zelfstandig werkend kok of zelfstand werkend gastheer/gastvrouw. Het hebben van een diploma zelfstandig werkend kok is in veel horecabedrijven een harde eis voor de functie chefkok. Een waardevol diploma dus. Een diploma zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw leidt tot functies als eerste medewerker of supervisor in de horeca. Dit zijn opleidingen die vaak gevolgd worden door mensen die al jarenlang in de horecabranche werken. Veelal bestaat deze opleiding dus uit oudere mensen, die besloten hebben zich te specialiseren.

Op niveau 4 is de opleiding Manager/Ondernemer Horeca toonaangevend. In deze opleiding word je in vier jaar tijd opgeleid tot een echte ‘horecatijger’. In de eerste twee jaar behaal je een gastheer/gastvrouw- en basiskokdiploma. Op die manier weet je waar je het over hebt wanneer je leiding moet geven. In de laatste twee jaar leer je leiding geven. De volledige opleiding zit vol praktijkweken, stages en natuurlijk ook veel onderwijs. Je leert de ins en outs kennen van het horecaleven. Deze opleiding wordt vaak ook wel ‘de Middelbare Hotelschool’ genoemd. Uiteindelijk word je in deze opleiding opgeleid tot leidinggevende in de horeca. Zo kun je uiteindelijk hotelmanager worden, of bijvoorbeeld restaurantmanager. Vind je de keuken leuker? Ook werken in de keuken is absoluut een mogelijkheid wanneer je deze opleiding hebt afgerond.

Wil je meer informatie? Kijk dan eens naar deze pagina van het ROC Midden Nederland.

Werken in de horeca zonder opleiding? Dat kan

De horeca is een branche waarin bijna altijd wel vraag is naar personeel. Zo is horeca een goede optie wanneer je bijvoorbeeld door omstandigheden ineens zonder werk zit. Terwijl je zoekt naar een nieuwe baan in de branche waar je voor opgeleid bent, kun je ondertussen de rekeningen betalen met je horecabaan. En als het werk wel goed bevalt, kun je je rustig oriënteren op opleidingen die je vakkennis vergroten.

Hoe weet je of de horeca loopbaan iets voor jou is?

De horeca is een branche waarin hard werken niet geschuwd wordt. Vaak wordt er gewerkt in de avonduren onder redelijk wat druk. Dit is iets waar je wel van moet houden en natuurlijk tegen moet kunnen. Daarnaast is de horeca een hele ‘sociale branche’. Werken in de horeca, of het nu in de keuken is of in de bediening, kan treffend omschreven worden als teamsport. Het is dus ook belangrijk dat je goed bent in samenwerken.

Weet jij nog niet precies wat je competenties en kwaliteiten zijn? Zet dan eens op een rijtje wat je al gedaan hebt in jouw loopbaan. Wellicht heb je werk gedaan waarin je dezelfde competenties nodig had. Lees over het ontdekken van je competenties meer op de volgende pagina.
Lukt het je niet goed om dit zelf helder te krijgen? Dan kun je gebruik maken van coaching en loopbaanbegeleiding.

Steven

Steven is zijn loopbaan begonnen in de horeca. Na een opleiding horecaondernemer/ manager met als onderdeel de opleidingen basiskok en gastheer heeft hij op zijn 22e de keuze gemaakt om een 21+ toets te maken voor een rechtenstudie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op zijn 23e is hij begonnen met de opleiding.

Nu werkt hij onder andere als tekstschrijver. Loopbaanstappen zijn hem dus niet vreemd. Een training loopbaanontwikkeling heeft hem enthousiast gemaakt voor het onderwerp. Nu schrijft hij vanuit die nieuwsgierigheid deze blogs.