Blogs Steven over plezier in je loopbaan

Hoe houd je plezier in je loopbaan?

Wanneer ik luister naar mensen om mij heen, valt het mij op dat een deel van hen met tegenzin naar het werk gaat. Zo sprak ik laatst een oom op een verjaardag, die over twee jaar 65 wordt. Meer dan eens heb ik hem die avond horen zeggen dat hij het liefst direct met pensioen zou willen. Toen ik hem vroeg waarom, vertelde hij mij dat hij zijn baan zat is. En dat was hij al jaren. Deze oom is hoofd technische dienst in een ziekenhuis. Hij vertelde dat hij de technische ontwikkelingen van het vak fantastisch vindt, maar baalt van “alle bureaucratie binnen het bedrijf”. Het levert hem veel stress en spanning op om naar het werk te gaan. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Zou een groot deel van de beroepsbevolking van Nederland ook zo ontevreden zijn met haar loopbaan?

Door het verhaal van mijn oom en dat van andere werkenden, begon ik mij af te vragen hoe ik hier zelf eigenlijk in stond. Ik kwam tot de conclusie dat ik mijn loopbaan tot nu toe voornamelijk als plezierig heb ervaren.

In deze blog ga ik op onderzoek uit naar wat mij inspireert in mijn loopbaan. Daarnaast ga ik in gesprek met iemand die in de beveiligingsbranche werkt. Deze man heeft veel plezier in zijn werk en kon mij goed vertellen waarom.

Beginnen bij het begin

Omdat mijn juridische loopbaan nog niet zo lang is, kijk ik terug naar mijn tijd in de horeca. Mede dankzij mijn oriëntatie op een studie en een daarbij passend beroep heb ik 8 jaar lang met plezier in de horeca gewerkt. Voordat ik begon met mijn opleiding, heb ik goed gekeken naar wat mijn competenties en vaardigheden zijn. Ik was bijvoorbeeld van klein af aan al bezig met koken voor familie. Hierbij speelde ik ook altijd gastheer. Ik heb er altijd plezier in gehad om mensen een welkom gevoel te geven en daarnaast vond, en vind ik koken fantastisch. Om me te oriënteren ben ik toen ik 16 was gaan werken in een restaurant. Hier had ik zoveel plezier in, dat ik uiteindelijk koos voor de opleiding horeca ondernemer/ manager.

Wanneer je aan het begin van je loopbaan staat, is het een goed idee om te bedenken wat bij jou past. Wat vind je leuk? Welke karaktereigenschappen die jij hebt passen bij de loopbaan die jij in gedachte hebt? Op deze manier is de kans op een plezierige start van je loopbaan in ieder geval groter. Als je even geen idee hebt, kan een beroepskeuzetest soms best goede inzichten geven.

Werken in de horeca: gezelligheid en teamprestaties hielden het werk leuk

Zoals in een eerdere blog besproken, is de horeca een branche waarin de werkdruk hoog ligt. Overuren horen erbij en zweten tijdens het werk is eerder regel dan uitzondering. Toch heb ik, ondanks de hoge werkdruk, veel plezier ervaren tijdens het werk. Dit kwam allereerst door de band die ik kreeg met mijn collega’s. In vrijwel ieder horecabedrijf voelde ik echt dat ik deel uitmaakte van een team. Daarnaast bedacht ik voor mijzelf een truc: ik maakte er een spel van. Drukke dagen ging ik zien als een strijd, waarin ik een soort soldaat was. In plaats van opkijken tegen drukke dagen, kreeg ik er zin in. Het was voor mij een uitdaging om alles soepel te laten verlopen. Daarbij verlangde ik ook altijd naar het bevredigende gevoel aan het einde van de werkdag. Het moment waarop mijn collega’s en ik even rustig gingen zitten en tevreden terugkeken op een geslaagde dag. De strijd was geleverd, de teamprestatie was wederom top. Het kan dus helpen om trucs voor jezelf te bedenken.. Beloon jezelf ook regelmatig beloof jezelf bijvoorbeeld dat je steeds na een uur hard werken, even een klein rondje door het bedrijf mag lopen. Of spreek met jezelf af dat wanneer je bepaalde taken gedaan hebt, je extra uitgebreid mag lunchen.

“Steeds nieuwe gezichten, dat vind ik geweldig”

In het kader van plezier houden in je loopbaan, moest ik denken aan een gesprek dat ik gehad heb met een nachtclubportier.

Vrijwel iedere dinsdag spreek ik in de sportschool met een nachtclubportier. Laatst heb ik hem gevraagd of hij het niet ontzettend zwaar vond om steeds ’s nachts te werken. Deze man is 40 jaar oud en heeft kinderen. Hij vertelde dat hij een manier gevonden heeft om het werk leuk te houden. Hij vertelde dat hij van (sociale) contacten houdt. Als nachtportier heb je regelmatig veel, maar ook korte contacten met mensen. Omdat hij het niet leuk vond om alleen maar om een ID te vragen om vervolgens iemand toe te laten of te weigeren, is hij begonnen met het maken van een praatje met de gasten. Wanneer hij ze daarna overdag tegenkwam, durfden sommigen niks te zeggen, dat mocht de pret voor hem niet drukken. Een leuk voorbeeld dus, van iemand die een manier heeft gevonden om plezier te houden in een zwaar onderdeel van zijn baan.

Met de voorbeelden van de nachtportier en mijzelf in gedachten, raadpleegde ik loopbaancoach, Yvonne Yan. Zij reageerde enthousiast: “Wat jullie hebben gedaan is je werk opnieuw ‘kneden’, of met een Engels woord ‘jobcraften’. Je hebt betekenis en taken toegevoegd aan je werk om het zinvol en leuker te maken. Wat je bijvoorbeeld ook nog kunt doen is met je collega’s taken herverdelen, of iets verbeteren aan je werkplek of werktijden, dat zijn andere vormen van jobcraften. Als je meer wilt weten, lees dan eens het boek van Mark van Vuuren en Luc Doornbosch ‘Mooi werk’.”
Dus dat ga ik doen. Want zeg nu eerlijk: ons werk is toch best belangrijk?

Steven

Steven is zijn loopbaan begonnen in de horeca. Na een opleiding horecaondernemer/ manager met als onderdeel de opleidingen basiskok en gastheer heeft hij op zijn 22e de keuze gemaakt om een 21+ toets te maken voor een rechtenstudie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op zijn 23e is hij begonnen met de opleiding.

Nu werkt hij onder andere als tekstschrijver. Loopbaanstappen zijn hem dus niet vreemd. Een training loopbaanontwikkeling heeft hem enthousiast gemaakt voor het onderwerp. Nu schrijft hij vanuit die nieuwsgierigheid deze blogs.