Tips 3 aandachtspunten voor het schrijven van je sollicitatiebrief
Een sollicitatiebrief of motivatiebrief is een begeleidende brief die je bij je cv meestuurt wanneer je gaat solliciteren. Voor een sollicitatiebrief moet je goed de tijd nemen, want het is de eerste indruk die een werkgever van je krijgt. Daarom hebben wij 3 belangrijke aandachtspunten voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief voor je op een rij gezet. Handig om erbij te houden als je aan je volgende sollicitatiebrief begint.
1. Maak je sollicitatiebrief persoonlijk
Je sollicitatiebrief moet een aanvulling zijn op je cv. Niet een complete herhaling ervan. Het is verleidelijk de punten van je cv waar je het meest trots op bent nog eens te herhalen in je sollicitatiebrief. Maar dat is echt niet nodig en kan zelfs irritatie opwekken bij een werkgever. Ons advies is om je sollicitatiebrief persoonlijk te maken. Vertel bijvoorbeeld waarom juist jij zo goed past bij de vacature en de organisatie. En probeer bijvoorbeeld jouw persoonlijke interesses te koppelen aan de functie. Zo zorg je ervoor dat het een goede toevoeging is op je formele cv.
2. Kijk uit met voorbeeldbrieven
Misschien heb je niet de inspiratie om elke keer weer een unieke brief voor je sollicitatie te schrijven, maar het is zeker de moeite waard om dat te proberen. Als je mogelijke werkgever het volgende leest: ‘Geachte mevrouw, ik las met veel enthousiasme uw vacature en wil bij deze graag solliciteren op de functie van..’, dan weet hij meteen dat het om een ingevulde voorbeeldbrief gaat. Niet origineel dus. Ons advies is daarom om een sollicitatiebrief te schrijven per organisatie. Met specifieke informatie die past bij de vacature en de organisatie. Kijk of je onderwerpen uit de vacaturetekst terug kunt laten komen in je brief. Laat vooral ook zien waarom jij juist op die vacature reageert. Als je de tijd neemt om iets te schrijven waar over nagedacht is, dan zie je dat terug in de brief. En dat er aandacht aan besteed is, dat merkt de lezer ook gelijk.
3. Laat je sollicitatiebrief nalezen
Zelfs de meest ervaren sollicitanten maken beginnersfouten in hun sollicitatiebrief. Denk bijvoorbeeld aan spelfouten of beginnen met ‘Geachte heer’, terwijl de brief aan een vrouw gericht is. Wat ook vaak voorkomt is dat de sollicitatiebrief geen alinea’s bevat en veel te langdradig is. Hierdoor haakt de lezer snel af. Ons advies is daarom: laat je sollicitatiebrief kritisch door iemand anders nalezen! Bijvoorbeeld door een vriend(in) of familielid. Zij kunnen je helpen om je sollicitatiebrief nog beter te maken. Spelfouten die jij misschien niet gezien hebt, halen zij er wel voor je uit.
Meer lezen over:
6 tips voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek
Wil je aan de slag?
Klik hier voor een voorbeeld cv