Tips 5 Tips om jouw motivatie te vergroten
Het is dinsdagmiddag en na de lunch zit je achter je bureau. Je staart uit het raam en kan jezelf er maar moeilijk tot aanzetten om je to do-lijstje af te werken. ‘Het wordt vanzelf 5 uur,’ mompel je zuchtend. ‘Dan mag ik weer naar huis.’
Werk is niet altijd fantastisch en iedereen heeft weleens een dag geen zin om te werken. Maar wanneer je merkt dat je dit gevoel voor een lange periode hebt, is er waarschijnlijk meer aan de hand.
Motivatieproblemen, waar komen ze vandaan?
Een hoog salaris en een dikke lease-auto, dat zou je wel willen. Maar wist je dat dat niet het belangrijkste is om iedere dag gemotiveerd aan het werk te gaan? Arbeidsvoorwaarden zoals een vast contract, een mooie kantine en leuke collega’s maken alleen de kans dat je ontevreden wordt kleiner.
Wat bepaalt dan wel je motivatie? De inhoud van je werk! Uitdaging en autonomie in je baan zijn belangrijk. Je hebt verantwoordelijkheden en mag zelf beslissen hoe je een taak uitvoert. Ook moet het werk aansluiten bij jouw interesses en drijfveren. Tenslotte is erkenning voor wat je doet belangrijk. Als deze zaken missen in jouw werk, is de kans groot dat je minder motivatie voelt. Het werk is eentonig en je hebt weinig verstand van wat je aan het doen bent. ‘Waar doe ik het nu eigenlijk voor?’ denk je mopperend bij jezelf wanneer je weer een mail beantwoord. Je maakt fouten, stelt taken uit en doet dingen voor jezelf in de tijd dat je eigenlijk moet werken. En dat wil je natuurlijk voorkomen!
5 tips om jouw motivatie te vergroten
Een groot deel van je week ben je op het werk. Plezier in jouw baan is daarom belangrijk. Met deze tips heb jij op maandagochtend weer zin om een nieuwe werkweek te beginnen!
1 Bespreek het probleem met een leidinggevende
Als jouw leidinggevende niet weet over jouw motivatieproblemen, kan die er natuurlijk ook niks aan doen. Wil je dus meer verantwoordelijkheid of minder eentonige taken? Dan is het belangrijk dat je dat bespreekt. Zorg dat je duidelijk kunt uitleggen aan je leidinggevende wat het probleem is. Waar komt het gebrek aan motivatie vandaan en hoe wil je dit zelf oplossen? Houd daarbij in de gaten dat je niet alleen maar extra taken krijgt, maar juist de kans om jouw kennis en vaardigheden uit te breiden.
2 Stel doelen voor jezelf en vraag om feedback
Als je doelen voor jezelf stelt, richt je je gedrag op het behalen daarvan. Stel daarom kleine deadlines voor jezelf. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je jouw hele to-do lijstje af werkt voordat het weekend begint, ook als er punten op staan die nog even kunnen wachten. Zo motiveer je jezelf om dingen af te maken. Ook kun je jouw collega vragen om feedback over jouw werk. Op die manier voel je het nut van jouw werk meer en krijg je de motivatie om goed te presteren.
3 Zorg dat je niet wordt afgeleid tijdens je werk
Zorg dat je niet te veel afleiding hebt tijdens je werk. Zoek daarom een rustige omgeving waarin je je goed kunt concentreren. Laat je telefoon in je jaszak zitten of bekijk deze alleen op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld tijdens de lunch. Zo word je niet afgeleid door berichtjes. Bovendien voel je je niet vervelend over de vakantiefoto’s van vrienden terwijl jij hard aan het werk bent. Zo heb je een goed humeur én meer energie, waardoor je meer motivatie hebt op je werk.
4 Bekijk het grote plaatje
We schreven het al eerder: je werk moet aansluiten bij jouw drijfveren. Past je werk bij wie jij bent en wat jij belangrijk vindt, dan haal je daar zelfs op minder leuke dagen energie uit. Zie je het nut van je werk niet in? Bedenk dan hoe jouw taken bijdragen aan het grotere geheel. Zo zie je hoe jouw werk invloed heeft op het bedrijf, de klanten of de maatschappij. Misschien lijkt die rapportage die jij iedere week moet opstellen saai en nutteloos. Maar wanneer je ziet dat die belangrijks is voor het bedrijf of dat jij andere mensen helpt, voelt het werk ineens als belangrijker. En dat is goed voor de motivatie!
5 Omring jezelf met positieve mensen
Zeg nou zelf, naast wie zit je liever? De secretaresse die iedereen met een grote glimlach helpt, of de collega die alleen maar mopperend achter zijn bureau zit? Negatieve mensen om je heen beïnvloeden ook jouw ervaring van het werk. Wees daarom alert op negatieve mensen en probeer je daar niet door te laten meeslepen. Ga eens naast een andere collega zitten. Zo leer je meteen over het werk wat die persoon doet, wat bijdraagt aan jouw ontwikkeling.
Meer lezen?
> Hoe kom jij achter je drijfveren in je werk?
> Hoe blijf je je ontwikkelen in je werk? 5 tips! (tip oktober)