Tips 8 tips om duurzaam inzetbaar te blijven
De laatste jaren is de arbeidsmarkt veranderd. Je moet bijvoorbeeld langer doorwerken en ook de banen en functies veranderen. Het is daarom belangrijk om aan je inzetbaarheid te denken. Duurzame inzetbaarheid betekent dat je nu én in de toekomst aan het werk kan blijven. Om duurzaam inzetbaar te blijven is het belangrijk dat je gezond bent en je je verder ontwikkelt. Het is goed om hier regelmatig bij stil te staan. Maar hoe doe je dit? Wij geven je 8 tips om duurzaam inzetbaar te blijven.
1. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen
Om duurzaam inzetbaar te blijven is het goed om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in je vakgebied. Volg bijvoorbeeld een cursus, workshop of opleiding. Zo zorg je ervoor dat je vakkennis up to date is.
2. Verbreed je kennis
Je kennis verbreden betekent dat je bijvoorbeeld meer te weten komt over een bepaald vakgebied. Als je je kennis verbreedt, word je aantrekkelijk voor je eigen en andere werkgevers. Je kunt dan namelijk ander soort werkzaamheden doen dan je misschien gewend bent. Heb je meer kennis? Dan kan je werkgever je werkzaamheden makkelijker uitbreiden of veranderen. Zo blijf jij breder inzetbaar.
3. Beweeg genoeg
Wist je dat een half uur per dag bewegen al voldoende is? Doe je dat nog niet? Pas dan je levensstijl een beetje aan om meer te bewegen. Neem bijvoorbeeld de fiets naar je werk in plaats van de auto of trein, ga wandelen in je pauze, koop een stappenteller of download een app met een stappenteller. Zo daag je jezelf uit om meer te bewegen. Wil je het nog serieuzer aanpakken? Vraag dan je werkgever om een bijdrage voor de sportschool. Sommige werkgevers doen dit. Sporten is een goede tip om duurzaam inzetbaar te blijven. Het is niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook voor je geest. Als je namelijk meer beweegt, kun je je beter ontspannen en kun je dus beter met stressvolle situaties omgaan.
4. Neem voldoende pauzes
Het is belangrijk dat je jezelf de kans geeft om regelmatig te ontspannen. Al is het maar 5 minuten. Zo zorg je ervoor dat je niet constant aan het werk bent en voorkom je veel problemen die door chronische stress ontstaan.
5. Denk na over je werk
Werk is voor iedereen op een andere manier belangrijk. Voor de een is het een manier om geld te verdienen, voor de ander is werk een bron van voldoening. Denk eens na over wat jij met je werk wilt bereiken. Ga bijvoorbeeld na waarom jij werkt. Past dit werk bij jou of zijn er belangrijke dingen die nu niet aan bod komen? Het kan natuurlijk ook zijn dat er dingen in je werk zijn die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt om te doen. Door hier regelmatig bij stil te staan, kun je op tijd zelf dingen veranderen in je werk.
6. Bespreek je competenties
Ook is het goed om regelmatig je competenties en vaardigheden te bespreken met je omgeving. Vraag je familie, vrienden of (ex-)collega’s om feedback. Hierdoor krijg je een goed beeld van jouw kwaliteiten en valkuilen. Dit is belangrijk om te weten als je wilt veranderen van baan of als je je baan zelf wilt veranderen. Bijvoorbeeld door andere werkzaamheden uit te voeren. Als jij weet waar jij goed en minder goed in bent, kun je makkelijker werk vinden waar je voldoening uit haalt. En je baas wordt er ook nog eens gelukkiger van.
7. Praat met een coach
Als je met een professional praat, leer je veel over jezelf. Een coach kan je helpen door middel van gesprekken, tests en opdrachten om nieuwe vaardigheden aan te leren. Deze vaardigheden helpen je om je werk zo te veranderen dat het bij jou past. Een coach heeft veel ervaring en daarom kan deze persoon je vaak beter helpen dan vrienden, familie of (ex-)collega’s.
8. Ga in gesprek met je werkgever
Veel werkgevers vinden het belangrijk dat hun werknemers duurzaam inzetbaar zijn. Ga daarom eens in gesprek met je werkgever. Misschien heeft jouw werkgever wel een programma waarmee jij aan de slag kunt om aan je duurzame inzetbaarheid te werken.
Meer lezen:
5 tips om je competenties te ontdekken