Tips Denk hieraan als je voor jezelf wilt beginnen
Voor jezelf beginnen kan een mooie stap in je loopbaan zijn. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Er zijn veel dingen waar je aan moet denken als je voor jezelf begint. Wij zetten wat zaken voor je op een rijtje.
Zoek uit of ondernemen bij je past
Als je voor jezelf wilt beginnen is het belangrijk dat je de juiste competenties hebt. Maar hoe weet je nu of je over de juiste competenties beschikt om voor jezelf te beginnen? De Kamer van Koophandel helpt jou ontdekken of voor jezelf beginnen bij jou past. Zij geven je informatie over ondernemen, het beginnen van een bedrijf en geldzaken die je moet regelen. Krijg je een uitkering en wil je weten of ondernemen wel bij jou past? Dan kun je het beste naar het UWV gaan. Je kunt een bedrijf starten met een uitkering. Je moet dan wel aan voorwaarden voldoen. Lees meer over voor jezelf beginnen met een uitkering.
Kies een rechtsvorm
Denk je dat voor jezelf beginnen echt iets voor jou is? Dan is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de juiste rechtsvorm. Een ander woord voor rechtsvorm is ondernemersvorm. De rechtsvorm bepaalt je aansprakelijkheid, maar ook welke belastingen je bijvoorbeeld moet betalen. Ben je benieuwd naar de verschillende rechtsvormen? En welke rechtsvorm het beste bij jouw idee past? Op de website van de Kamer van Koophandel staat meer informatie over de verschillende rechtsvormen.
Schrijf een ondernemingsplan
Een ondernemingsplan is heel belangrijk als je voor jezelf wilt beginnen. In dit plan schrijf je de plannen en doelen voor je bedrijf. Heb je bijvoorbeeld een goed idee? Dan onderzoek je eerst of hier ook markt voor is. In het ondernemingsplan schrijf je vervolgens precies op wat je wilt gaan doen, wat de locatie van je bedrijf is en welke rechtsvorm je kiest. Ook leg je uit hoe je aan je klanten komt en of er veel concurrentie is. Je zoekt uit of er veel andere bedrijven zijn met hetzelfde idee. Tijdens het schrijven kan het zijn dat je tot de conclusie komt dat je toch iets anders moet bedenken. Omdat er bijvoorbeeld geen markt voor is. Of omdat er teveel concurrenten zijn die een lagere prijs aanbieden dan jij.
Meld je aan bij de Kamer van Koophandel
Heb je je ondernemingsplan af? Dan is het belangrijk dat je langs de Kamer van Koophandel gaat. Zij schrijven je namelijk in in het Handelsregister. In dit register staan alle bedrijven die er zijn in Nederland.
Denk aan de Belastingdienst
Als je voor jezelf begint heb je ook met de Belastingdienst te maken. Bijvoorbeeld voor het betalen van je belastingen. Wil je weten hoe dit zit? Bekijk dan de website van de Belastingdienst of schrijf je in voor 1 van de seminars. Zo kom je precies te weten met welke belastingen, regelingen, vergunningen en verzekeringen je te maken krijgt.
Maak een website
Als je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dan bestaat je eigen bedrijf echt! Een belangrijke stap is dan om ervoor te zorgen dat je een website hebt. Je kunt deze zelf maken of laten maken door iemand anders. Op je website kun je uitleggen wat jouw bedrijf precies doet. Handig voor toekomstige klanten die interesse hebben in jouw product of dienst.
Vergroot je netwerk
Je wilt natuurlijk dat je bedrijf succesvol wordt. Daarom is het belangrijk dat je klanten vindt. Als je die hebt, dan kun je misschien later wel genoeg verdienen om van je eigen bedrijf te kunnen leven. Zorg dus dat je je netwerk vergroot. Bekijk onze 4 manieren om je netwerk te vergroten.
Meer lezen over:
4 manieren om je netwerk te vergroten
Kijk op het Ondernemersplein. Hier vind je nuttige informatie voor de (startende) ondernemer.