Tips Op weg naar mooier werk: anders denken
Het beeld wat je hebt van jouw baan veranderen, noemen we cognitief craften. Je verandert niets aan het werk wat je uitvoert of met wie je jouw werk uitvoert. Wél verander je het beeld dat je hebt over jouw baan. Je geeft een andere betekenis aan de taken die je doet. Ook kun je negatieve elementen uit jouw baan op een andere manier interpreteren. Of je meer concentreren op de positieve kanten. Hoe ga je anders denken over je baan? Wij leren je 4 technieken.
Deze tip is onderdeel van een serie tips over job crafting. Andere tips in deze serie gaan over taken aanpassen, relaties aanpassen en context aanpassen.
Benadruk de positieve kanten van jouw taken
Voelt jouw werk soms ook gewoontjes? Of heb jij het gevoel dat jouw werkzaamheden niet zo belangrijk meer zijn? Met een paar kleine aanpassingen zorg je dat jouw taken betekenisvoller zijn. Benadruk de positieve kanten van jouw lelijke taak. Of kun negatieve kanten ombuigen naar iets positiefs? Kijk ook eens wat jouw taken voor anderen betekenen, want misschien heeft jouw werk voor anderen veel waarde.
Janne is brood- en banketbakker. In haar omgeving merkt ze dat ze regelmatig de opmerking krijgt: “Zo dat lijkt mij vervelend, altijd vroeg je bed uit!”. En hoe vaker Janne deze opmerking krijgt, hoe lastiger zij het iedere ochtend vindt om uit haar bed te komen. Dat is zonde. Brood en taart bakken is niet alleen haar werk, het is haar hobby. Daarom dacht ze: ‘Tijd voor verandering!’ Janne sprak een paar van haar vaste klanten aan en hoorde zoveel lovende woorden over de broden en taarten die ze maakt. Dat schudde haar wakker. Want dat anderen zo genieten van het brood en de taart die ze bakt, dat is wat haar werk zo mooi maakt.
Negeer de negatieve kanten van jouw taken
Soms is het lastig om jouw taak mooier te maken. Een optie is dat je dan de lelijkheid van deze taak negeert. Het klopt dat dit niet altijd gemakkelijk is. In de dagelijkse praktijk blijf je tegen deze lelijke kanten aanlopen. Bedenk je dan dat we allemaal wel eens een rotklusje moeten opknappen. Gelukkig krijg je daarvoor wel een salaris op je bankrekening gestort.
Nico werkt in een koffiezaak. Dagelijks maakt hij zijn klanten blij met een kop koffie of thee. Het contact met zijn klanten vindt Nico erg fijn. Dat is ook de reden waarom hij voor deze baan heeft gekozen. Helaas schafte zijn baas bedrijfskleding aan. Donkergrijze schorten met een beige shirt. Pech voor Nico, want een beige kleur maakt hem heel bleek. In het begin vond hij dit heel vervelend en maakte hij zich hier boos over. Iedere keer als hij in de spiegel keek, baalde hij weer als een stekker. Dat doet hij nu niet meer. Hij bedacht namelijk dat hij er niets aan kan veranderen. Deze kleding hoort bij zijn werk en tijdens zijn werk hoeft hij er niet op z’n best uit te zien. Nu is zijn dag een stuk mooier, want Nico negeert de negatieve kanten van zijn baan.
Herinterpreteer de negatieve kanten van jouw taken
Soms is het goed om jouw werkzaamheden opnieuw aan jezelf uit te leggen. Wat doe jij eigenlijk? En waarom doe je dit? Door een andere betekenis aan jouw werkzaamheden te geven, kun je weer meer voldoening halen uit jouw werk.
Veerle heeft een hondenuitlaatservice. Als echte dierenvriend is deze baan haar op het lijf geschreven. Maar ze merkt dat de werkzaamheden steeds meer routine worden. ‘Honden uitlaten’ klinkt ook niet zo spannend. Ze dacht eens na: ‘Waarom ben ik ooit met deze uitlaatservice gestart?’ Hierdoor besloot ze zich niet meer te focussen op ‘honden uitlaten’. Ze zorgt nu dat de honden die ze uitlaat het beste half uurtje van hun dag hebben. Lekker spelen en ravotten met Veerle. Door opnieuw aan haarzelf uit te leggen waarom ze dit werk doet, heeft Veerle weer haar mooie baan terug.
Accepteer of vergelijk jouw werkzaamheden
Accepteren dat jouw werk vervelende kanten heeft, is een andere oplossing. Vergelijk jouw situatie eens met die van iemand anders, misschien heb je het dan zo slecht wel niet. Of bedenk hoe ze 50 jaar geleden jouw taken hebben uitgevoerd. Wie weet heb je het dan zo slecht nog niet.
Fred werkt bij de regionale krant. Van veel gebeurtenissen in de buurt is hij op de hoogte. Regelmatig schrijft hij een stuk over een opening van een nieuwe winkel. Of woont hij een voetbalwedstrijd bij en schrijft een verslag. Eenmaal thuis gaat hij vaak meteen aan de slag en werkt zijn bericht uit. Meestal zonder moeite zet hij zijn verhaal op papier. En tot slot checkt hij de tekst op spelfouten. Dit vindt hij een vervelende taak. Als Fred zijn werk vergelijkt met de tijden dat ze nog typemachine gebruikten, is het iets minder erg. Maakte je met een typemachine een typefout, dan kon je weer helemaal overnieuw beginnen.
Zelf aan de slag met sleutelen aan jouw baan?
Lees meer: