Tips Tips om het verlies van een baan te verwerken
Ben jij je baan verloren? Deze tips helpen je omgaan met dit verlies
Het verliezen van je baan kan een heftige gebeurtenis zijn, zeker wanneer het niet jouw beslissing is om een bedrijf te verlaten. Je invulling van de dag valt weg en daarnaast ook een stuk zekerheid van inkomen. Tenslotte kun je je ook onzeker en afgewezen voelen. Het kan daarom zijn dat je een tijd flink last hebt van het verlies van je baan. Je voelt je verdrietig, lamgeslagen of juist heel boos. Daarom is het belangrijk om jezelf de tijd te gunnen en om te leren aan met het verlies én het herstel.
Vijf tips voor jou:
Tip 1: Erken dat je last hebt van het verlies
Veel mensen vluchten weg voor negatieve en moeilijke emoties. Terwijl het herkennen en erkennen van jouw gevoelens een belangrijke eerste stap is om het verlies te verwerken. Stop jouw emoties dus niet weg, maar geef ze de ruimte. Dat is soms best lastig. Daarom is het goed om bewust tijd te nemen om te voelen. Wat gaat er nu eigenlijk door je heen en waar en hoe in je lichaam voel je dat?
Probeer om daar iedere dag even bij stil te staan. Hoe voel je je vandaag, waar heb je behoefte aan? De ene dag heb je zin in afleiding, de andere dag ben je verdrietig en geef je daar aan toe. Zorg op die dagen goed voor jezelf en vraag aan iemand om het er over te hebben. Je kunt ook opschrijven wat er door je heen gaat, zodat je rustig je gedachten kunt ordenen. Als het te zwaar wordt is het goed jezelf een zetje te geven en tip 2 op te volgen.
Tip 2: Zoek afleiding en ga leuke dingen doen
Naast dat je ruimte geeft aan de gevoelens van verlies, is het ook belangrijk om er soms juist even niet mee bezig te zijn. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig met de eerste tip. Maar soms is het ook goed om de verdrietige gevoelens even opzij te zetten. Zoek afleiding, bijvoorbeeld met een leuke activiteit of door dagelijkse klusjes met volle aandacht te doen. Of probeer iets nieuws uit of spreek af met iemand waar je altijd energie van krijgt. Zo wissel je het werken aan het verlies én aan het herstel met elkaar af. Dat werkt het beste in het verwerken van het verlies van jouw baan.
Tip 3: Blijf er niet alleen mee lopen
Uiteindelijk moet je het verlies zelf verwerken. Maar dat betekent niet dat je er alleen voor staat. Het kan lastig zijn om om hulp te vragen. Maar praten over je gevoelens en gedachten lucht tegelijk ook op. En het kan je helpen in het ordenen van je hoofd. Zoek daarom de verbinding met anderen en vraag om hulp. Bij mensen om je heen die je vertrouwt, of met een loopbaancoach of psycholoog.
Tip 4: Wees mild voor jezelf
‘Zeg, zo leuk vond je je werk niet eens. Dus stop met de hele tijd verdrietig zijn en ga gewoon op zoek naar iets nieuws!’
Betrap jij jezelf ook weleens op deze strenge gedachten over jezelf? Tijd om daar mee te stoppen! Met deze strenge gedachten werk je jezelf alleen maar tegen. Want zeg eens eerlijk: als een vriend verdrietig is over het verlies van zijn baan, zou je dan ook zo streng voor hem zijn? Waarschijnlijk zou je naar hem luisteren, vertellen dat je met hem meeleeft en dat het normaal is om verdrietig te zijn.
Vaak oordelen we veel strenger voor onszelf dan we voor anderen zouden doen. Probeer daarom om met dezelfde mildheid naar jouw eigen gevoelens te kijken als dat je voor een ander zou doen. Zelfcompassie, zo heet die vriendelijke houding naar jezelf. Dat geldt ook als je last hebt van gevoelens van schaamte. Die zijn nergens voor nodig. Het verliezen van een baan is een heftige situatie. En dan is het normaal dat je sterke emoties ervaart. Daarom is het goed om het erover te hebben en anderen de kans te geven om je te steunen.
Tip 5: Volg een workshop over het omgaan met het verlies van je baan
Een workshop kan een goede manier zijn om inzicht te krijgen in je gedachten en gevoelens. Zo krijg je nog meer handvatten om het te werken en de ruimte om erover te praten met begeleiders en gelijkgestemden, die weten hoe jij je voelt.
Vanuit James geven we interactieve online workshop in kleine groepjes, ‘Omgaan met het verlies van je baan’. Stuur ons een bericht via onze website om je hiervoor aan te melden.