Tips Zenuwachtig voor je functioneringsgesprek? Bereid je voor met deze tips!

Het is weer tijd voor een functioneringsgesprek. Stiekem zie je daar best tegen op. Je bent bang dat je leidinggevende negatief zal zijn, of dat jij tijdens het gesprek iets verkeerd zegt.  Begrijpelijk, maar niet per se nodig! Een functioneringsgesprek is namelijk ook een kans om te bespreken wat jij nodig hebt om het werk nog beter te doen.

Waarom worden functioneringsgesprekken gevoerd?


Bedrijven zijn niet verplicht functioneringsgesprekken te voeren. Toch staat het in het personeelsbeleid van veel bedrijven. En dat is niet voor niets! Tijdens een functioneringsgesprek bespreek je met jouw leidinggevende wat er goed gaat in het werken en wat beter kan.

Voor jou is het functioneringsgesprek een moment om aan te geven waar jij trots op bent en wat je graag anders wilt zien. Loop jij ergens tegenaan, zoals slechte communicatie op de werkvloer of onduidelijke verwachtingen? Heb jij behoefte aan meer begeleiding , of wil je je graag verder ontwikkelen? Je functioneringsgesprek is een kans om dit met je leidinggevende te bespreken. Met deze tips heb je een goede voorbereiding, zodat je het meeste uit het gesprek haalt. 


5 tips om je voor te bereiden op een beoordelingsgesprek

1 Bedenk welke onderwerpen jullie gaan bespreken

Ieder bedrijf richt een functioneringsgesprek anders in. Toch zijn er vaak een aantal onderwerpen die standaard aan bod komen. Vaak zijn de volgende vragen belangrijk: 

              • Hoe vind jij dat het werken gaat en hoe voel je je over het werk? 
              • Wat is jouw houding op het werk en hoe ga je met verantwoordelijkheden om? 

Bedenk voor jezelf alvast wat jouw antwoord op die vragen is. Het kan helpen om de antwoorden voor jezelf op te schrijven.

2 Bedenk zelf alvast hoe jij nog meer kunt en wilt groeien in je werk

Kritisch op jezelf zijn is lastig, maar het helpt je wel om te groeien in je rol. Bedenk alvast voor jezelf op welke punten jouw werk kan verbeteren. Kun je wel wat structuur gebruiken of heb je meer vakkennis nodig? Denk ook na over hoe je dat wilt doen. Op die manier laat je zien dat je het belangrijk vindt om je te ontwikkelen. Dat helpt om concrete afspraken met je leidinggevende te maken. Je kunt hiervoor ook feedback vragen aan je collega’s.

3 Bespreek ook je successen

Bedenk wat je successen van het afgelopen half jaar waren. Was jij degene die een nieuwe collega zo goed heeft ingewerkt of kreeg je een compliment van een klant? Kwam het initiatief van die nieuwe werkwijze van jou? Ga er een half uur voor zitten en schrijf alles op wat er in je opkomt. Waarschijnlijk sta je er zelf van te kijken hoeveel dat is! Op LoopbaanCentraal vind je verschillende opdrachten die je hierbij helpen!

4 Bespreek jouw punten eerst met familie of een vriend

Je wilt een cursus volgen of een uitbreiding van jouw taken. Daar heb je goede argumenten voor. Hoe zorg je nu dat je ook jouw leidinggevende overtuigt? Bespreek de punten met iemand die jou goed kent, bijvoorbeeld een familielid of vriend. Die kan feedback geven op hoe je jouw argumenten verwoordt en aangeven of deze overtuigend zijn.

5 Maak specifieke en meetbare afspraken

De feedback dat je wel wat meer van jezelf mag laten zien, klopt misschien wel. Maar hoe toon je over een half jaar aan de verbeteringen aan? Maak daarom specifieke en meetbare afspraken tijdens een functioneringsgesprek. Spreek bijvoorbeeld af dat je tijdens ieder maandoverleg een punt ter verbetering inbrengt. Door afspraken concreet te maken, kun je goed beoordelen of die zijn nagekomen.

6 Zorg dat afspraken direct worden opgeschreven

Belooft jouw leidinggevende dat jij nieuwe taken krijgt? Of dat jij meer begeleiding krijgt in jouw werk? Zorg dat jullie die afspraken op papier zetten. Soms is de perceptie van het gesprek anders voor beide partijen. Door afspraken op te schrijven, is er geen verwarring. Zo hebben jullie ook een houvast voor het gesprek van over een half jaar.


Meer lezen?

Lees hier onze tip over het vragen van feedback

Lees hier onze tip over het ontvangen van feedback

Lees hier onze tip over het geven van feedback