Blogs Steven over de kappersbranche en zelfstandig ondernemerschap
De laatste tijd hoor ik veel over de kappersbranche
Het aantal kappersbedrijven groeit flink en veel van de nieuwe kappersbedrijven zijn zzp’ers. Daarom ben ik in gesprek gegaan met de eigenaresse van een kapperszaak Anet. Zij vertelde me over haar loopbaan in de kappersbranche.
Anet heeft eerst een kappersopleiding gevolgd. Daarna heeft ze in dienstverband gewerkt en nu is zij ondernemer. Anet gaf mij tijdens het interview nieuwe inzichten over het maken van goede keuzes. Het is namelijk in veel gevallen zo dat bepaalde competenties voor de ene branche, ook handig zijn voor een andere branche. Lees dus vooral mee: wie weet helpt het jou in jouw loopbaan.
In gesprek met kapster en ondernemer Anet
Anet is al sinds 1974 actief in de kappersbranche. Zij heeft hier veel ervaring in opgedaan en is nu al 12,5 jaar eigenaresse van een kapsalon in Utrecht. Ik ging bij haar op bezoek voor een kopje koffie.
Kun je misschien iets vertellen over het begin van je kappersloopbaan?
De keuze voor de kappersopleiding heb ik zeer bewust gemaakt. Ik wilde al mijn hele leven kapster worden. Al toen ik 5 jaar oud was, was ik bezig met krulspeldjes en het haar van mijn moeder.
In 1974 ben ik begonnen met een opleiding als kapster bij een leerbedrijf in Utrecht. Bij het leerbedrijf werkte ik drie dagen in de week en twee dagen in de week ging ik naar de kappersopleiding. Ik was toen pas 15 jaar oud.
Kun je iets meer vertellen over de tijd dat je in dienstverband hebt gewerkt?
Ik heb dus eerst twee jaar bij een leerbedrijf gewerkt. Mijn baas daar was behoorlijk streng, kan ik mij herinneren. Ik moest vrijwel alleen maar schoonmaken en was nauwelijks bezig met knippen. Gelukkig heb ik toen een ander bedrijf kunnen vinden. Bij dit bedrijf mocht ik beginnen met knippen: geweldig! Ik was ontzettend enthousiast dat ik eindelijk het kappersvak kon gaan uitvoeren. Uiteindelijk heb ik bij elkaar 29 jaar in dienstverband gewerkt, waaronder in loondienst bij de kapsalon waar ik nu de eigenaresse van ben.
Hoe ben je ondernemer in de kappersbranche geworden?
Ik had natuurlijk al de nodige ervaring in dienstverband en heb daarnaast ook veel leiding gegeven. De toenmalige eigenaar van de kapsalon waar ik nu eigenaresse ben, wilde ermee stoppen. Hij vertelde mij dat hij mij als goede vervanging zag. Na veel overleg met mijn omgeving heb ik de stap gemaakt. Het was wel een grote stap: van twee dagen werken, ging ik nu ineens zes dagen werken. Daarnaast kreeg ik ineens alle verantwoordelijkheid.
Wat vind je het meest leuke aan werken in de kappersbranche?
De vrijheid van het ondernemerschap vind ik leuk. Ik kan mijn eigen stempel op het bedrijf drukken. De zaak waar ik werk, bestaat al 100 jaar. Veel klanten komen er al lang, en hier heb ik goede contacten mee. Ik kan eigenlijk met iedereen wel goed overweg en dat vind ik leuk. Ik praat met iedereen! Soms voel ik mij zelfs een soort maatschappelijk werkster: iedereen kan zijn verhaal bij mij kwijt!
Welke eigenschappen zijn volgens jou belangrijk om te werken als kapper?
Sociaal zijn is belangrijk. Het is voor de klant fijner wanneer je een makkelijk praatje met ze maakt. Uiteindelijk is het natuurlijk ook erg belangrijk om goed te knippen. Daarom is het regelmatig volgen van een opleiding wat mij betreft essentieel.
Zou je het anderen adviseren om te gaan werken in de kappersbranche?
Absoluut! Werken in dienstverband is de beste manier om het vak te leren. Zonder deze ervaring wordt ondernemen ook lastiger. Hoe het ook zij: kapper zijn is het leukste vak dat er bestaat!
Wat leren we van het interview met Anet?
Anet is erg enthousiast over het kappersvak. Anet benadrukt het belang van het volgen van een opleiding. Ook laat het verhaal van Anet zien dat het goed is om werkervaring op te doen, voordat je begint met ondernemerschap. Daarnaast blijkt uit het verhaal van Anet dat bepaalde competenties die je nodig hebt als kapper, ook goed van pas kunnen komen in andere werkvelden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan maatschappelijk werk. Bij maatschappelijk werk is het luisterende oor dat veel kappers bieden aan klanten, een echte pré.
Ik heb loopbaancoach Gerda Fellinger gevraagd om een reactie te geven op het verhaal van Anet. Gerda begeleidt mensen met diverse loopbaanvragen. Zij heeft kennis van de kappersbranche en werkt veel met ondernemers.
Goed om te horen dat Anet zo positief is over het kappersvak! Ik merk ook vaak bij de kappers die ik spreek, dat zij het werk leuk vinden. De meeste mensen die ik spreek in de kappersbranche, hebben bewust voor het vak gekozen. Wel adviseer ik mensen in deze branche (en andere branches) om goed na te blijven denken over hun loopbaan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je last krijgt van fysieke klachten. Kappers staan namelijk het grootste deel van de dag. Ik adviseer daarom vaak na te denken over je competenties. Welke competenties heb jij, die eventueel ook goed passen in een andere branche?
Dat zie je ook in het verhaal van Anet: zij geeft aan zich soms een maatschappelijk werkster te voelen. De sociale eigenschappen die veel kappers hebben, zouden dus goed kunnen passen binnen een andere branche. Maatschappelijk werk is een voorbeeld van zo’n branche: je werkt veel met mensen. Goed kunnen luisteren is bij dit werk essentieel. Daarnaast kun je ook denken aan banen in de zorg, waar momenteel een flink personeelstekort heerst. Natuurlijk hoef je de kappersbranche niet te verlaten: ook daar zijn opties die het werk minder fysiek belastend maken. Zoals een kruk gebruiken tijdens het knippen.
Anet bevestigt eigenlijk wat ik zelf altijd benadruk: denk goed na over de stap om ondernemer te worden. Anet heeft eerst 29 jaar ervaring opgedaan als kapster voordat zij ondernemer werd. Ik merk dat veel mensen de stap naar ondernemerschap vaak te snel zetten, zonder hier goed bij na te denken. Voordat Anet ondernemer werd, heeft zij lang nagedacht en goed overleg gehad met mensen in haar omgeving. Dit is altijd aan te raden! Daarnaast is het goed om te bedenken dat ondernemerschap ook bepaalde competenties vereist. Beschik je niet over alle ondernemerscompetenties? Wees dan niet bang om andere partijen in te schakelen. Zo houd je immers veel meer tijd over voor het werk waar je hart ligt!
Voor mij is de kern van Gerda’s verhaal duidelijk: blijf altijd goed nadenken over je loopbaan. Het kan zomaar zijn dat er dingen veranderen, waardoor je ook andere keuzes in je loopbaan moet gaan maken. Ook vind ik de inzichten van Gerda met betrekking tot ondernemen erg interessant. Tijdens mijn eigen opleiding horeca ondernemer/manager werd hier ook altijd op gehamerd: bedenk je goed of ondernemen bij je past.
Heeft dit verhaal je aan het denken gezet? Misschien kunnen deze tips van LoopbaanCentraal je dan helpen in dit denkproces.
Steven
Steven is zijn loopbaan begonnen in de horeca. Na een opleiding horecaondernemer/ manager met als onderdeel de opleidingen basiskok en gastheer heeft hij op zijn 22e de keuze gemaakt om een 21+ toets te maken voor een rechtenstudie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op zijn 23e is hij begonnen met de opleiding.
Nu werkt hij onder andere als tekstschrijver. Loopbaanstappen zijn hem dus niet vreemd. Een training loopbaanontwikkeling heeft hem enthousiast gemaakt voor het onderwerp. Nu schrijft hij vanuit die nieuwsgierigheid deze blogs.