Blogs Steven over werken in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche
Deze keer ga ik in gesprek met specialisten uit de motorvoertuigen- en tweewielerbranche.
Lees vooral mee als je interesse hebt in deze branche. Allereerst: wat is de motorvoertuigen- en tweewielerbranche precies? In het rapport “Motorvoertuigen- en tweewielerbranche, Arbeidsmarktupdate” van het UWV uit 2016 staat dat de motorvoertuigen- en tweewielerbranche bestaat uit verschillende deelbranches. Autobedrijven, bedrijfswagens/trucks en tweewielerbedrijven vormen de grootste groep. Dat zijn bijvoorbeeld garages, autodealers en fietsenmakers. Maar ook bergingsbedrijven of verhuurbedrijven.
Altijd vrolijke gesprekken bij de fietsenmaker, de scooterreparateur of de automonteur
Sinds een aantal jaar laat ik mijn fiets repareren bij een fietsenmaker om de hoek van mijn huis. Als ik de zaak binnenkom, word ik altijd bijzonder vriendelijk ontvangen. Na informatie over de reparatie aan mijn fiets, raak ik soms in gesprek. Wat zijn nu eigenlijk de beste sloten? Waarom zijn dit de beste sloten? Wat maakt een mountainbike een mountainbike? Ik vind dit altijd erg leuk. Deze gesprekken heb ik overigens ook bij de zaak waar ik mijn scooter laat repareren. Soms heb ik het idee dat deze gesprekken er een beetje bij horen. Tenminste, ik kan mij dit niet anders herinneren. Zo viel het mij als kind al op dat mijn vader vaak op enthousiaste wijze in gesprek was met de plaatselijke garagehouder.
Dit heeft mij aan het denken gezet. Is het toeval dat mijn vader en ik zo veel enthousiaste medewerkers uit de motorvoertuigen- en tweewielerbranche tegenkomen? Of zijn medewerkers in deze branche gewoon positief? Ik ging op onderzoek uit.
In gesprek met Patrick Luyten: een veteraan uit de motorvoertuigen- en tweewielerbranche
Ik ging langs bij de fietsenmaker om de hoek: Patrick Luyten. Patrick is al 30 jaar fietsenmaker en al 20 jaar eigenaar van Patrick Luyten Fietsspeciaalzaak.
Wat maakt dat je gekozen hebt voor het beroep fietsenmaker?
“Dit kwam door mijn oriëntatie op studie en beroep. Ik volgde vakken in de metaalbewerking. Na een stage bij een fietsenmaker wist ik het zeker: dit is iets voor mij!”
Wat maakt het werk als fietsenmaker voor jou interessant?
“Ik vind het leuk om problemen op te lossen. Zo kwam er laatst een klant binnen die een kinderzitje wilde hebben op een fiets. Deze klant had al een paar keer gehoord dat dit niet kom. Ik zei meteen: dat kan wel. Dit lukte ook nog eens! Dat gaf mij veel voldoening.”
Hoe ervaar je het klantencontact?
“Vroeger was het klantencontact meer dan nu. Mensen hebben nu meer haast met reparaties en hebben niet echt tijd voor een praatje. Maar gelukkig zijn er nog steeds genoeg klanten met wie ik goede gesprekken heb! Daar wordt ik altijd enthousiast van.”
Welke karaktereigenschappen heb jij die het werk in jouw branche prettig maken?
“Ik ben erg leergierig en sta altijd klaar om een probleem op te lossen. Ik geef niet zomaar op. Ik denk altijd even wat langer na over een oplossing en dit houdt het uitdagend.”
Welke competenties lijken jou het meest belangrijk in de branche?
“Goed luisteren naar de klant! In je hoofd kun je dan het probleem al voor 80% oplossen.”
Op welke manieren houd je de vakkennis bij?
“Ik doe altijd aan bijscholing. Zo ga ik binnenkort een cursus volgen bij een groot technisch bedrijf over elektrische fietsen.”
Zou je het andere mensen aanraden om fietsenmaker te worden?
“Als je het met hart en ziel gaat doen, is het ontzettend mooi werk. Doe het niet om rijk te worden, doe het omdat je het leuk vindt. Maar volgens mij is dit met alles zo.”
Wat kunnen we leren van Patrick?
Het is belangrijk om oplossingsgericht te werken als fietsenmaker. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Dus verkoop niet direct nee aan een klant. Een belangrijke competentie is leergierigheid. Met een cursus kun je je vakkennis op peil houden, zo blijf je bij met de ontwikkelingen. Zoals bijvoorbeeld elektrische fietsen. Tot slot is passie voor het werk belangrijk. Als je het leuk vindt om te doen, is het heel mooi werk, maar je zal er niet rijk van worden.
In gesprek met Ellen Koers
Ellen Koers is loopbaancoach in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche. Ik heb haar gevraagd om te reageren op het verhaal van Patrick.
“Als loopbaancoach ben ik vooral bezig met het activeren en de bewustwording van medewerkers in de branche. Daardoor kom ik met veel mensen in verschillende beroepen in contact. Wat mij opvalt is dat ze allemaal erg gepassioneerd zijn over auto’s. Dat geldt voor alle functies, of ze nu in de garage staan te sleutelen of achter de balie bij de receptie zitten. Die passie herken ik ook in het verhaal van Patrick.
Omdat de branche erg snel verandert, is het belangrijk dat de werknemers zich blijven ontwikkelen. ICT en computertechniek maken een steeds groter deel uit van de werkzaamheden. Goed dus van Patrick dat hij een cursus gaat volgen voor het werken met een elektrische fiets!”
Het verhaal van Ellen sluit op veel punten aan op het verhaal van Patrick. Ook Ellen ziet leergierigheid als een belangrijke competentie. Om inzetbaar te blijven is het voor mensen belangrijk om zich te blijven ontwikkelen. Daar kunnen de tips om duurzaam inzetbaar te blijven van LoopbaanCentraal ook bij helpen.
Steven
Steven is zijn loopbaan begonnen in de horeca. Na een opleiding horecaondernemer/ manager met als onderdeel de opleidingen basiskok en gastheer heeft hij op zijn 22e de keuze gemaakt om een 21+ toets te maken voor een rechtenstudie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op zijn 23e is hij begonnen met de opleiding.
Nu werkt hij onder andere als tekstschrijver. Loopbaanstappen zijn hem dus niet vreemd. Een training loopbaanontwikkeling heeft hem enthousiast gemaakt voor het onderwerp. Nu schrijft hij vanuit die nieuwsgierigheid deze blogs.