Blogs Van schoonmaakster naar onderwijsassistente

Dondu Canli werkte acht jaar in de schoonmaak. Verder studeren was haar wens, maar de opleidingskosten en andere bijkomende onzekerheden hielden haar tegen. Totdat er vanuit de cao de mogelijkheid kwam om een budget aan te vragen om een opleiding te doen die haar de kans zou kunnen geven om een functie te kunnen doen buiten de schoonmaak. In deze blog lees je hoe Dondu een loopbaanstap maakte en zich omschoolde van schoonmaakster naar onderwijsassistente.

Na afronding van de studie pedagogisch medewerker bleef Dondu hangen bij haar bijbaan als schoonmaakster. Ze kreeg hier een vast contract aangeboden. Op zich niet slecht, maar het feit dat ze niets met haar studie deed bleef aan haar knagen. De banen in de pedagogische sector lagen destijds niet voor het oprapen. En ze wilde graag verder studeren richting het onderwijs, maar bij die gedachte zag ze vooral beren op de weg. Kan ik een hoger opleidingsniveau wel aan? En kan ik het financieel wel veroorloven?

Hoe het begon

Dondu’s manager was op de hoogte van haar ambitie om verder te studeren. Dondu vertelt: “Op een dag belde mijn manager me enthousiast op. Hij had een mail van James gekregen over een scholingsmogelijkheid buiten de schoonmaakbranche waar je budget voor kan krijgen. ‘Dit is echt iets voor jou!’, zei hij. Ik moest me direct aanmelden, want er waren maar een beperkt aantal aanmeldingen voor een opleidingsbudget mogelijk. Dit was dé kans om de opleiding te doen die ik al lang in mijn hoofd had: onderwijsassistente. Een commissie zou bepalen of ik wel of niet in aanmerking kwam voor de scholingsvoucher.”

De aanvraag

Dondu: “Al snel kwam ik in contact met Yvonne van James. Een geweldige vrouw. Ze ging met me in gesprek over mijn scholingswens en we vulden samen een scholingsaanvraag in. Het formulier bestond uit vragen als: waarom wil je de opleiding doen? Wat heb je tot nu toe bereikt? Yvonne vond het leuk dat ik grotendeels wist wat ik wilde doen. Ze zei letterlijk: kom maar op, we gaan ervoor! Ze motiveerde me niet alleen, ze hielp me ook met het verwoorden van mijn motivatie. Daarnaast hebben we mijn cv aangescherpt. Voor ik het wist hadden we een opleiding tot onderwijsassistente gevonden waarbij ik binnen vijftien maanden kon afstuderen. Samen met Yvonne maakte ik een voorstel en legde dit voor aan de commissie.”

De opleiding

De commissie was overtuigd van Dondu haar motivatie. Ze kreeg een akkoord en startte in september met de opleiding tot onderwijsassistente. “De opleiding ging me goed af. Ik gaf alles voor dat ene einddoel: mijn diploma. Dat vonden de docenten leuk om te zien. Naast het volgen van lessen, liep ik als onderdeel van de opleiding stage op een school met speciaal voortgezet onderwijs. Ik werkte met kinderen die vanuit jeugdzorg kwamen of gedragsproblemen hadden. Super interessant! Tussendoor werkte ik nog achttien uur per week in de schoonmaak.”

De switch

Op een gegeven moment werd de combinatie van schoolopdrachten, stage en schoonmaakwerk te zwaar voor Dondu. Toen ze in de eindfase van de opleiding onderwijsassistente zat, besloot ze volledig te stoppen met het schoonmaakwerk. Dondu: “Een vast contract opgeven is niet zomaar iets, maar ik moest ergens de knoop doorhakken. Ik heb meteen mijn cv online gezet. Een dag later werd ik al gebeld door een detacheringsbureau: ‘We zagen je cv voorbij komen, wil je morgen voor ons komen werken als onderwijsassistente bij verschillende scholen?’ Opnieuw werd ik overvallen. Moet ik dit wel doen? Gaat dit niet te snel? Ik moest snel schakelen. Onder het motto ik zie wel waar ik terecht kom besloot ik om ervoor te gaan. Twee dagen later stond ik op de stoep van een school waar ik als onderwijsassistente mocht werken. Super spannend, maar het ging heel goed. Daarna heb ik op meerdere scholen als onderwijsassistente gewerkt.”

Van onderwijsassistente naar juffrouw

Toen Dondu de kans kreeg om door te groeien binnen haar functie als onderwijsassistente, pakte ze die met beide handen aan. Dondu: “Op een dag werd er gevraagd of ik voor de klas wilde staan. Er was een lerarentekort en onderwijsassistenten mochten ook lesgeven op voorwaarde dat er een leraar meeluistert. Juffrouw worden was altijd al mijn wens op lange termijn, dus ik zei volmondig ja. Inmiddels werk ik vijf maanden. Ik heb ik bijna alle groepen van één tot en met acht lesgegeven en ik stond met veel plezier voor een peuterspeelzaal. Daarnaast heb ik dansles, gym en kookles gegeven. Binnenkort ga ik techniek en programmeren geven. Dat is weer een andere tak van sport. Het leuke van een detacheringsbureau is dat ik ervaring opdoe op veel verschillende soorten scholen. Omdat ik nu ook les mag geven, denk ik elke dag opnieuw: yes, dít is wat ik wil!”

Toekomst

De ambitie van Dondu stopt hier niet. “Ik heb net alles achter de rug met school, dus ik blijf nu een jaar werken om nog meer ervaring op te doen. Daarna wil ik de Pabo beginnen om uiteindelijk een echte basisschooljuffrouw te worden!”

Advies

Tenslotte heeft Dondu een advies voor mensen die overwegen om een opleidingsvoucher aan te vragen met een carrièreswitch als doel. “Gewoon doen! Ook al lijkt het tegenstrijdig om je huidige baan op te zeggen en daarmee voor onzekerheid te gaan. Als je goed hebt nagedacht over wat je wil en daarmee de juiste opleiding kiest, kom je op een veel betere plek terecht. Pas dan weet je wat plezier in je werk hebben écht betekent.”

Reactie van de loopbaancoach: Yvonne Yan

“Ik ben heel trots op Dondu. Ze was van het begin af aan al heel gemotiveerd. Ze wist goed wat ze wilde en wat ze zou kunnen. Dat maakte dat we samen een goede aanvraag hebben kunnen indienen. Het is knap dat ze haar diploma in zo’n korte tijd naast haar werk heeft gehaald. Dondu is het bewijs dat het haalbaar is om zo’n carrièreswitch te maken.

Daarnaast is het moedig dat ze gelijk aan de slag ging en open stond om op detacheringsbasis zoveel verschillende soorten werkervaring op te doen. Dat gaat haar in de toekomst helpen om vervolgkeuzes te maken en met veel plezier te blijven werken. Ik ben benieuwd wat deze carrièreswitch haar in de toekomst nog meer gaat brengen.”



Zelf aan de slag met je loopbaan?

Meer lezen

4 tips om je ontwikkeltraject te financieren

6 tips voor een beter cv

Over de schrijver

Lynn schrijft blogs en tips voor loopbaancentraal.nl. Ze gaat in gesprek met mensen die met behulp van LoopbaanCentraal uitdagende loopbaanstappen gezet hebben. Verder volgt ze de laatste trends en zet ze die om in tips die helpen bij het zetten van de juiste loopbaanstappen.