Tips Een opleiding volgen naast je werk: is het haalbaar voor jou?
Je werkt al een tijdje en wilt met jouw loopbaan een nieuwe richting inslaan. Soms is daar een opleiding voor nodig. Je baan opzeggen is vaak niet mogelijk. Een deeltijd studie naast je werk kan dan een oplossing zijn. Wil jij dat ook doen? Bedenk dan eerst kritisch voor jezelf of dit haalbaar is.
Waarschijnlijk zijn jouw dagen al goed gevuld. Je sport, hebt hobby’s waar je graag tijd aan besteedt. Je steekt veel energie in je werk en je familie verdient ook aandacht. Een studie inpassen in dat drukke weekritme is dus niet eenvoudig. Toch wil je ook een stap maken in jouw loopbaan. Is een opleiding volgen naast je werk haalbaar voor jou? Stel jezelf de volgende kritische vragen.
Is een opleiding echt nodig om te komen waar je wilt zijn?
Je wilt doorgroeien in een hogere functie of je hart volgen en je laten omscholen. Voor sommige beroepen, zoals in de zorg, is het verplicht om een diploma te hebben. Maar geldt dat ook voor jouw droombaan? Veel mensen werken in een sector die niet aan hun opleiding gerelateerd is. Soms is werkervaring al genoeg of kun je een (korte) cursus volgen om je interesse aan te tonen. Sommige werkgevers durven de gok te wagen en laten jou de rest van de vaardigheden leren tijdens het werk. Wist je dat 70% van alles wat je leert komt uit ervaring die je op doet?
Heb je genoeg tijd om een opleiding te volgen?
Een studie kan wel 16 tot 24 uur in de week in beslag nemen.Pak je agenda er eens bij en bekijk hoe je jouw week nu invult. Heb je nog tijd over? Welke activiteiten die je nu doet kun je inkorten? Zo weet je hoeveel tijd jij in de week hebt om aan een studie te besteden. Krijg je het direct benauwd bij het idee dat je ook nog een opleiding in jouw weekschema moet proppen? Bedenk dan bij jezelf of het op dit moment wel verstandig is om een opleiding naast je werk te volgen.
Kun je de opleiding combineren met je werk?
Als je gaat studeren naast je werk, is de kans groot dat je minder wilt gaan werken. Ook zullen sommige van de contacturen misschien overlappen met jouw werktijden. Het is daarom belangrijk om met je leidinggevende te overleggen of het volgen van de opleiding ook mogelijk is met je werk. Sluit de opleiding goed aan bij jouw werk? Misschien is er dan wel de mogelijkheid dat je een deel van de opleiding tijdens je werkuren volgt!
Is het volgen van een studie financieel haalbaar?
Een studie is helaas vaak niet gratis. Zeker als je een tweede studie doet, kunnen de kosten een stuk hoger liggen. Ook kan het zijn dat je minder moet gaan werken. Neem dus voor je besluit te gaan studeren jouw financiën eens kritisch onder de loep.
Sluit de opleiding die jij wilt volgen aan bij je werk? Overleg dan eens met je leidinggevende of (een deel van) de studiekosten kunnen worden vergoed. Jouw werkgever profiteert immers ook van de kennis die je opdoet! Of lees hier onze tips voor het financieren van een ontwikkeltraject.
Heb je de motivatie en discipline om naar je werk te studeren?
Na een werkdag nog even de studieboeken induiken of leuke dingen aan je voorbij laten gaan. De dingen die je moet doen en laten voor je opleiding zijn soms lastig. Hoe blijf je enthousiast als je een vak saai vindt en motiveer je jezelf om dat dikke boek uit te lezen? Ga eens eerlijk bij jezelf na of je die discipline kunt opbrengen. En, als je weet dat je daar problemen mee hebt, hoe kun je dat de baas blijven?
Weet je al welke studie je wilt volgen?
Weet je al welke studie je wilt volgen? Bekijk dan de toelatingseisen en planning van deze studie. Kun je de opleiding thuis volgen en zijn de contacturen in de avond? Wat is de kwaliteit van de opleiding en hoe zijn je kansen op de arbeidsmarkt? Het is belangrijk om dat goed uit te zoeken voordat je begint!
Heb je de knoop doorgehakt en ga je studeren naast je werk? Tof! Bekijk hier [LINK] ook onze tips om over 2 jaar stralend je diploma in ontvangst te nemen.
Vind je het lastig om te beslissen of een opleiding naast je werk haalbaar is? Het kan helpen om jouw situatie uit te leggen aan iemand van buitenaf, zoals een loopbaancoach. Die helpt je door kritische vragen te stellen en samen met jou de voor- en nadelen te onderzoeken. Interesse in loopbaancoaching? Neem dan contact met ons op.
Verder lezen