Tips Het STAP-budget aanvragen: 3 tips
3 tips voor als jij het STAP-budget wil aanvragen
Ben jij toe aan een nieuwe stap in jouw loopbaan, of wil je een opleiding volgen? Grote kans dat je al hebt gehoord van het STAP-budget. Een budget van € 1.000 dat je kunt aanvragen voor scholing of persoonlijke ontwikkeling.
Wat is het STAP-budget en hoe vraag ik het aan?
Het STAP-budget wordt gefinancierd vanuit de overheid. Het is een budget dat jij één keer per jaar kunt aanvragen voor scholing of persoonlijke ontwikkeling. In het STAP-scholingsregister vind je een lijst met opleidingen en cursussen die je kunt aanvragen met het STAP-budget.
Heb je een interessante opleiding gevonden? Meld je dan aan bij de opleider en je ontvangt dan het STAP-aanmeldingsbewijs. Deze, en je Digi-D, heb je nodig om het STAP-budget aan te vragen op de website van het UWV.
Helaas is het STAP-budget niet ongelimiteerd beschikbaar. Iedere 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode. Als het budget op is, kun je het dus in de volgende periode opnieuw proberen.
3 tips voor als jij een budget wil aanvragen
1. Coaching of een opleiding: bepaal je doel
Je kunt het STAP-budget maar één keer per jaar aanvragen. Ook is het aanbod aan scholing enorm divers. Neem dus eerst de tijd voor jezelf om te bedenken wat jij met het STAP-budget wilt doen. Wil jij bijvoorbeeld een technische vaardigheid aanleren, of juist focussen op een persoonlijke competentie? Denk daar voor jezelf over na, zodat je gericht op zoek kunt naar een passende opleiding, cursus of ontwikkeltraject.
Loop jij nu precies vast op de vraag welke kant jij je op wilt ontwikkelen? Of wil je eerst hulp met het bepalen waar je het budget aan wilt uitgeven? Dan is een loopbaantraject misschien een goede eerste stap.
Er zijn meerdere sectoren waarbij je gratis ontwikkeladvies kunt krijgen. Een overzicht daarvan vind je op de website van James, onder het kopje ‘diensten’. En natuurlijk kun je ook altijd een account aanmaken op ons loopbaanplatform of een gesprek aanvragen bij één van onze loopbaancoaches.
2. Bedenk of het op het moment haalbaar is om een opleiding naast jouw werk te volgen
Het kan natuurlijk dat je kiest voor een cursus voor één dag. Maar wil je je echt ontwikkelen in je vak of juist een andere richting inslaan? Dan is de kans groot dat je geïnteresseerd bent in een opleiding die langer duurt. En je raadt het al: dat kost tijd!
Het is daarom belangrijk om vooraf goed na te denken over hoe veel tijd je op het moment kunt investeren in een cursus of ontwikkeltraject. Want een flink aantal lesdagen inpassen in een druk weekritme is niet altijd eenvoudig.
Maak een realistische planning voor jezelf en kijk hoeveel tijd je kunt besteden aan een opleiding. En lees nog eens onze tips door om uit te zoeken of een opleiding volgen naast jouw werk haalbaar voor je is.
3. Vraag aan jouw werkgever of zij willen meefinancieren
Met het STAP-budget wordt duizend euro van jouw cursus of ontwikkeltraject vergoed, maar soms is dat niet genoeg om de hele opleiding mee te betalen. In zo’n geval moet je het resterende bedrag zelf aanvullen. En dat kan soms behoorlijk duur zijn.
Bespreek jouw plan om je verder te ontwikkelen daarom eens op jouw werk. Grote kans dat er ook vanuit jouw werkgever een scholingsbudget beschikbaar is. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een persoonlijk opleidingsbudget (POB) of scholingspotje dat de organisatie heeft. Daarnaast kun je je oriënteren op mogelijkheden vanuit de cao of een leerrekening. Mooie manieren om het financiële gat op te vullen!
Bekijk ook deze tips:
Een opleiding volgen naast jouw werk, is het haalbaar?
Met deze tips wordt studeren naast jouw werk een succes