Tips Op weg naar mooier werk: werkomgeving aanpassen
Jouw werk kun je mooier maken door iets te veranderen aan de omgeving waarin je werkt, de hulpmiddelen die je gebruikt tijdens je werk of het tijdstip waarop je werkt. Dit noem je contextueel craften. Met deze techniek verander je niets aan wat je doet, maar aan waar, wanneer en hoe je je werk doet. Doordat je deze factoren aanpakt, kun weer meer voldoening en plezier uit je werk halen. Of je vermindert hiermee de lelijke kanten van jouw werk. Een mooiere baan dus!
Deze tip is onderdeel van een serie tips over job crafting. Andere tips in deze serie gaan over taken aanpassen, relaties aanpassen en cognitief aanpassen.
Decoreer jouw werkomgeving
Voeg iets aan jouw dagelijkse werkomgeving dat jouw werk mooier maakt. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Denk eens aan een plantje op jouw bureau. Of een foto van jouw geliefden.
Aron werkt op een kinderdagverblijf. Er zijn heel veel regels op het kinderdagverblijf. Tekeningen van de kinderen ophangen is verboden. Net als eigenlijk alle versieringen. Aron werkt graag in een gezellige ruimte. Aron en zijn collega’s mogen geen versieringen ophangen, daarom bedacht hij iets anders. Hij heeft in overleg met zijn leidinggevende alle muren in vrolijke kleuren geschilderd. Er hangt meteen een andere sfeer! Aron komt nu elke dag met plezier op zijn werk.
Verplaats jouw werkzaamheden
Je kan jouw werkzaamheden op een andere tijd uitvoeren. Of je verplaatst jouw taken naar een andere plek. Dit kun je heel groots en heel klein aanpakken. Bijvoorbeeld jouw bureau ruilen voor een bureau bij het raam. Maar je kan ook vroege dienst wisselen voor een late dienst.
Werk je door de coronacrisis ineens vanuit huis? Lees dan deze tip hoe je dat het beste kan aanpakken.
Lieke werkt als cateringmedewerker bij een groot congresgebouw. De zaal waar zij meestal werkt heeft een zwarte vloer, donkere muren en geen ramen. Op de dagen dat Lieke daar werkt ziet zij geen daglicht. Het kan buiten regen of een prachtige stralende dag zijn, maar daar heeft zij geen idee van. Geen daglicht maakt Lieke vaker moe en ongelukkig. Ze besloot daarom in overleg met haar leidinggevende de cateringwerkzaamheden op te pakken in een andere zaal, met ramen. Nu ziet ze weer daglicht. Lieke merkte meteen dat zij weer meer energie heeft en vrolijker is!
Verbouw jouw werkzaamheden
Heb je storende en vervelende omgevingsfactoren in jouw werkzaamheden? Verbouw je jouw werk, dan neem je deze factoren weg. Met als resultaat: jij kan je werk weer beter uitvoeren. Verbouwen; dat bedoelen wij natuurlijk figuurlijk.
Esmee werkt bij de gemeente als directiesecretaresse. Haar collega’s zitten allemaal bij haar in de buurt. Makkelijk, want je kan snel iets aan een collega vragen. Maar dit heeft ook een nadeel. Esmee en haar collega’s telefoneren veel. Vervelend, want tijdens haar administratieve werkzaamheden wil ze zich graag focussen. Dit lukt niet met bellende collega’s naast haar. Daarom schafte ze een noise canceling koptelefoon aan. Deze doet ze op tijdens haar administratieve taken, zodat ze haar collega’s niet meer hoort bellen en zich beter kan concentreren. Administratieve werkzaamheden zijn voor Esmee nu een eitje.
Verlicht jouw werkzaamheden
Je verlicht jouw werk wanneer je andere hulpmiddelen gebruikt. Een kok snijdt liever met zijn eigen scherpe mes, dan met het botte mes dat op locatie ligt. Als je de juiste middelen in je werk tot je beschikking hebt, maakt dit jouw werk gemakkelijker. En dat betekent dat je weer een stapje dichterbij mooier werk bent.
Ben notuleert bij vergaderingen van zijn team. Hij schreef vroeger alle aantekeningen van de vergaderingen op in zijn kladblok. Vervolgens werkte hij de notulen uit achter de vaste computer. In een gesprek met een collega kwam hij er achter dat zijn team een gezamenlijke laptop heeft. Die laptop neemt Ben tegenwoordig mee naar de vergaderingen. Hij typt tijdens de vergadering mee. Vervolgens hoeft na de vergadering de notulen alleen nog door te lezen en kan hij ze versturen.